Publicerad: 031110


Klart att New Science köper Ludvika Mining

Vid en extra bolagsstämma den 8 november bemyndigade ett 20-tal aktieägare i Ludvika Mining styrelsens beslut att säljas och bli ett helägt dotterbolag till investmentbolaget New Science Svenska AB. Det skriver Falu Kuriren (031110). Uppgörelsen innebär att investmenbolaget - via Ludvika Mining - får rätt att utvinna apatit vid järnmalmsgruvan Kiirunavaara i Kiruna.

Enligt Ludvika Mining var det akut kapitalbrist som gjorde det nödvändigt för företaget att avyttras.

- Vi måste rädda aktieägarnas pengar. Försäljningen innebär att man för fyra aktier i Ludvika Mining får en aktie i det köpande bolaget, förklarade vd Lars-Gösta Bergling från podiet, enligt Falu Kuriren.

- Om vi inte ser till att det blir en lösning blir vi skyldiga att försätta bolaget i konkurs och då förlorar samtliga sina pengar. Nu kan vi i stället få tillbaka dem plus att det blir en skaplig vinst. Bergling betonar att Ludvika Mining blir kvar till namnet även efter det att affären har fullbordats.

- Företaget kommer att finnas kvar även i fortsättningen men när det blir ett helägt dotterbolag kan vi naturligtvis inte styra över hur det kommer att utvecklas, uttalade vd Lars-Gösta Bergling vid stämman, enligt Falu Kuriren.

För köparen bedöms den förestående affären som mycket attraktiv. Stämman konstaterade att det är en styrka för New Science att få över så många aktieägare, skriver Falu Kuriren.

Bland de tillgångar som New Science svenska AB förvärvat genom köpet - förutom rätten till apatitutvinning i Kiruna - finns bland annat den ännu obearbetade malmfyndigheten i det gamla gruvområdet på Storfallsberget i trakten av Rämshyttan. Där finns nämligen en uppskattad och enligt bedömare säker kvantitet malm omfattande hela 150 000 ton. Fyndighetens värde har beräknats till 970 000 kronor. Detta efter en nedskrivning med 20 procent med hänsyn till aktuellt zinkpris och dollarns något osäkra kurs.

Ola Jordán

Läs mer:
Falu Kuriren - 031110: Ludvika Mining säljs
kiruna-nytt.nu - 031105: Investmentbolag tar över rätten att utvinna apatit i Kiruna
http://biotech.idg.se/biotech300/visa_foretag.asp?id=303: New Science Svenska AB
New Science Svenska AB
kiruna-nytt.nu - 031026: Ludvika Mining AB behåller rätten till apatitutvinning i Kiruna
Ludvika Mining AB: 2003-10-16 - Information till aktieägarna
Gexco: Förvärv av prospekteringsrättigheter - Pressmeddelande 2003-10-15
kiruna-nytt.nu - 021122: För hög arsenikhalt kan stoppa apatitutvinning i Kiruna